Még nem késő elkészíteni, karácsonyra ideális ajándék :-)
2,5 dl tejszín (pl. Oké habtejszín)
0,5 dl zsíros tej
35 g kristálycukor
170 g cukrozott sűrített tej
0,5 dl erős fekete kávé
150-200 ml ír whiskey
1 evőkanál vanília esszencia
2,5 dl tejszín (pl. Oké habtejszín)
0,5 dl zsíros tej
35 g kristálycukor
170 g cukrozott sűrített tej
0,5 dl erős fekete kávé
150-200 ml ír whiskey
1 evőkanál vanília esszencia
1. A tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázat!!! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz.
2. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a vaníliát, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rajta.
3. Ezután töltsük üvegekbe a likőrt, és hűtőben 1 héten át érleljük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Ha esetleg kicsit jobban besűrűsödne a kelleténél, akkor hígítsuk egy kis forralt tejjel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése