Ismét egy süti és ismét Stahl Judit a forrás :-)
Az eredeti recept egy diétás torta, mivel alig van benne vaj, és felerészt teljes kiőrlésű liszttel készül.
A kislányom szülinapjára készítettem el a héten, viszont dupla adagot készítettem, amivel kicsit meg is szívtam, mert a közepe nem sült át, vissza kellett tenni, így mire a közepe megsült, kiszáradt a széle. Anno már sokszor megsütöttem ezt a tortát, és sosem rontottam el, most bezzeg sikerült :-) De az íze nagyon jó volt, és a gyereknek úgyis az volt a lényeg, hogy tortát kapott, és elfújhatta a két kis gyertyáját :-)
A tetejére sima tejszínhabot tettem, hogy eltakarjam a kisebb sérüléseket, de ez nem fontos egyébként.
Az eredeti recept a következő:
6.5 dkg finomliszt
6.5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk sütőpor
fél tk őrölt fahéj
2 dkg kakaó (holland)
10 dkg kimagozott meggy
13 dkg barna cukor
3 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
10 dkg joghurt
fél tk vaníliaaroma
2 tojás (az egyiknek csak a fehérje kell)
a tálaláshoz opcionálisan joghurtos-gyümölcsös fagyi
A sütőt 175 fokra állítva előmelegítjük, egy 28 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk.
A kétféle lisztet ősszekeverjük a fahéjjal és a sütőporral, valamint az átszitált kakaóporral. A meggyet lecsöpögtetjük és egy pici liszttel elkeverjük.
Gőz felett megolvasztjuk az étcsokit, elkeverjük a cukorral és 1 dl vízzel, valamint a vajjal, hogy mindegyik feloldódjon.
Miután a vaj is felolvadt, a joghurtot és a vaníliaaromát is beletesszük, majd robotgépet ragadunk, és belekevejük az egész tojást és a tojásfehérjét is. A robotgépről fakanálra váltunk és 3-4 részletben belekeverjük a lisztes keveréket a tésztába.
Legvégül a meggyet is hozzáadjuk, és a tortaformában kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Megszurkáláskor egy picit nedvesnek kell lennie, különben kiszárad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése