2013. július 4., csütörtök

Fokhagymás fűszervajban pácolt csirkemell

Hegyi Barbara szakácskönyvében olvastam egy nagyon egyszerű és ínycsiklandozó receptet, ami kifejezetten a tavasszal kapható új fokhagymából készül, de mégsem úgy hasznosítottam ahogy a szerző írja, mert végül fűszervaj lett belőle.

Eredetileg úgy készül a sült fokhagyma, hogy egészben (tehát hámozás nélkül) tesszük be egy tepsibe, kicsit bevágjuk a tetejét (X alakban), meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk tengeri sóval, és kész. Miután megsült (30-40 perc 180 fokon), bagetthez vagy friss kenyérhez ehetjük.

Én kb. 6-7 fejnyit sütöttem meg, viszont nem kezdtük el megenni, magam sem tudom miért, pár napig állt a hűtőben, ezért úgy döntöttem, hogy életemben először megpróbálkozom a fűszervajjal, és abba teszem bele a fokhagymát, ne vesszen kárba. Így lehámoztam őket, beletettem az aprítóba egy kis petrezselyemmel együtt, majd megolvasztottam egy jó nagy darab Liga margarint (250 grammos "féltégla", mert csak ezt eheti a gyerek, de megcsinálhatjátok normál vajjal vagy Rama-val is), és összekevertem az egészet, és a végén még egy kis szárított bazsalikommal egészítettem ki. Az a legjobb, hogy bármilyen zöldfűszerrel elkészíthető, szerintem a fokhagyma mindenhez megy.

A végén a fűszervajat kettéosztottam, lefagyasztottam, és az egyiket a  minap elő is vettem, felengedés után a megsózott, megborsozott csirkemellcsíkokat beletettem, és hűtőben pácoltam pár óráig, majd ugyanebben kisütöttem. Nagyon fincsi lett.

A fokhagyma sütéséhez használt olajat sem dobtam ki, nagyon finom volt egy másik adag csirkéhez.

A fűszervajból van még egy adag, azt hiszem, hogy karajhoz fogom felhasználni. Már előre csorog a nyálam :-)
A képet innen kölcsönöztem: http://tuttifitt.blogol.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése