2012. március 7., szerda

töltött gomba


Nem egy nagy ördöngösség ez a fogás, hiszen szinte alig kell főzni, a leghosszabb időt a gomba pucolása veszi el.
Sokféleképpen lehet variálni a belevalókat, én azt a verziót közlöm, amit én találtam ki, és amit apjuk is hajlandó megenni :-)

2 doboz tölteni való gomba (12 db)
1 csomag bacon szalonna
10 dkb trappista sajt
1 kanál olívaolaj
1 doboz feta sajt  (pl. Fetaki) vagy 2 tömlő juhtúró (pl. Hajdúsági zsíros juhtúró 100 grammos)
1 fej lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma

A gombát megpucoljuk, és a fejeket egy tepsibe tesszük. A gombák szárát és a lilahagymát összevágjuk, és egy kanál olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát (én nyomóval szoktam), és a fetát. Ha megolvadt a feta, egy sűrű, kanállal könnyen kiszaggatható masszát kapunk. Só nem kell bele, mert a feta meg a juhtúró is eléggé sós. Borssal, zöldfűszerekkel természetesen lehet variálni.

Egyenletesen elosztjuk a krémet a 12 gomba között.

A bacon szalonnát szétszedjük szeleteire, és egyenként körbetekerjük a gombafejeket:




A trappista sajtot is elhelyezzük a legtetején, és betesszük a sütőbe. Ha a sajt megbarnult, akkor már jó.


Fontos, hogy a bacon zsírja, és a gombából kicsapódó víz miatt ki kell venni a tepsiből az elkészülte után, mert különben tocsogni fog a gomba alja.

Rizs és krumpli is jó hozzá köretnek, de legalább négyet meg kell enni ahhoz, hogy jóllakjunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése