2013. június 1., szombat

Málnakrém torta-Julie első szülinapjára

Ezt a tortát még anno a leányzó első szülinapjára sütöttem, érdekessége a nagymamám-féle piskóta.

2 db piskótalaphoz: 2x10 db tojás, 2x10 kanál cukor, 2x10 kanál liszt

Én 28 cm-es tortaformát használtam, mert sokan voltunk, és ezért is készültek 10 tojásos piskóták. A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, illetve sütőpapírral kibéleljük. Ez talán túl sok biztonsági intézkedés, de igyekeztem minimalizálni a kockázatokat, nehogy beragadjon vagy valami.

A sütőt takarékra begyújtottam (gőzöm nincs a hőfokról, nekem nagy láng van meg kicsi és slussz), mert előmelegített sütőre van szükség.
A tojásokat kettészedjük, a fehérjét keményre felverjük. Ha már teljesen kemény, kanalanként beledolgozzuk a cukrot a robotgéppel. Ez után a tojássárgákat (ha megoldható) egyesével hozzáadjuk, és tovább verjük. A végén jön a liszt, szintén kanalanként, itt már kisebb fokozatra kapcsoltunk, hogy ne törjön a tészta, és amikor már az összes liszt benne van, fakanálra váltunk, és széles mozdulatokkal összeforgatjuk.

A sütőben (most már nagy fokozaton) kb. 30 percig sütjük. Fontos, hogy az első 10 percben ne szabad kinyitni a sütőajtót. Tűpróbával ellenőrizzük hogy megsüllt-e mindenhol. Kihűteni úgy kell, hogy résnyire kinyitjik a sütőajtót (persze a gázt elzárjuk), hogy lassan hűljön ki, különben a közepe visszaesik. Én sajnos így jártam, mert senki nem figyelmeztetett a kihűtésre, de utólag megkérdeztem anyut, és ez volt a gond.

A málnakrém készítése:


  • kb 1 kiló málna (mirelit is jó)


  • 2 csomag vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja


  • A málna 1/3-át a díszítéshez félretettem, a maradékot botmixerrel pürésítettem. Ezt a málnavelőt a tejjel és a pudingporral simára keverjük, majd folyamatosan kevergetve jó sűrűre főzzük, és kissé kihűtjük. A puha margarint  a porcukorral és a vaníliás cukorral jó habosra keverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a sűrű málnakrémet. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
    Az a jó, ha kicsit langyos a málnás rész, mert a vaj akkor jobban elkeveredik benne.

    A piskótákat félbevágtam, és meglocsoltam egy kis áztatólével (1 dl víz és 15 dkg cukor összeforralva), hogy ne száradjon ki a tészta. Minden réteget megkentem a málnakrémmel, a tetejét és az oldalát is. A félretett málnából díszítettem fel, illetve étcsokis tortadarát nyomkodtam a oldalára.

    Nagyon finom volt, nem is hiányzott a csoki belőle :-)

    Így nézett ki:






    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése