2013. november 25., hétfő

Gesztenyemousse torta Julie harmadik szülinapjára

Sikerült egy újabb (majdnem) vegán tortát kreálnom, mivel még mindig tiltólistás nálunk a tojás. A receptet ezúttal az Éva Advent-ből lestem el, és azért is tetszett meg, mert a kekszet leszámítva használhattam hozzá xilitet, így belefért a fogyókúrámba is egy szelet.*

A recepthez ezt a kekszet vettem a Tesco-ban, szintén tojásmentes, és nagyon-nagyon fincsi, már ezért is megérte :-) A receptnek a dupláját csináltam, mert nincsen 20 centis formám, csak 24-es. Azóta kaptam egy 18 centiset, de még nem avattam fel. Fehér rum helyett sütőrumot használtam, ennyi még a gyereknek sem árt meg szerintem.




Alaprecept 20 cm-es tortaformához:

15 dkg csokis zabkeksz
6 dkg margarin
6 lap zselatin (egy zacskóban 6 lap van)
25 dkg gesztenyepüré
1 ek fehér rum
1 ek porcukor
3.5 dl legalább 30%-os tejszín
15 dkg legalább 70%-os étcsoki




A kekszet törd morzsává, keverd össze az olvasztott vajjal, és nyomkodd a tortaforma aljába. Érdemes sütőpapírt tenni legalulra. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, hogy a vaj megszilárduljon. A zselatint áztasd be hideg vízbe.A pürét, a rumot, a tejszínt és a porcukrot összeolvasztjuk, majd beletesszük a zselatint is, amíg minden alkotóelem fel nem oldódik, és csomómentes nem lesz a krém. Ekkor ráöntjük a kekszalapra, és kihűlés után minimum 3 órára betesszük a hűtőbe, de akár egy éjszakát is állhat.

A bevonathoz vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, és bevonjuk vele a tortát, majd visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem szilárdul. Rumba áztatott cseresznyét vagy meggyet kínálhatunk mellé.



*Azért csak majdnem, mert a Hulala az tényleg vegán, viszont csak 20%-os, a Milli az meg 30%-os, de az tényleg tejből van, ami ugye nem vegán. Szerintem egyébként Hulalából is jó lehet, csak akkor lehet, hogy nem lesz ilyen magas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése