Ez a recept nem teljesen a sajátom, a piskótát az egyik rokonunk kísérletezte ki, amikor vendégségbe vártak minket, és a gyerek akkoriban még sem tejet, sem tojást nem ehetett (most már csak a tojás tilos).
Már régóta ki akartam próbálni, és amikor anyukám szülinapjára készültünk, úgy éreztem, hogy itt az alkalom.
Már régóta ki akartam próbálni, és amikor anyukám szülinapjára készültünk, úgy éreztem, hogy itt az alkalom.
Az eredeti csokikrémet egy kis grillázzsal dobtam fel, a család szerint jól sikerült :-)
A piskótához:
30 dkg liszt (tönköly fehéret használtam)
25 dkg cukor (nádcukrot használtam
6 ek kakaó
0,5 dl olaj (pl.kukorica csíra, de a sima étolaj is megteszi)
2 ek ecet (ez lehet fehér, balzsamecet, almaecet is)
3 dl víz vagy növényi tej ( ha nem vagy vegán, sima tejjel is csinálhatod)
1 tk sütőpor25 dkg cukor (nádcukrot használtam
6 ek kakaó
0,5 dl olaj (pl.kukorica csíra, de a sima étolaj is megteszi)
2 ek ecet (ez lehet fehér, balzsamecet, almaecet is)
3 dl víz vagy növényi tej ( ha nem vagy vegán, sima tejjel is csinálhatod)
1 tk szódabikarbóna
A grillázshoz:
15 dkg dió vagy mogyoró
10 dkg cukor
A krémhez:
4-5 ek kakaó vagy 10 dkg étcsoki megolvasztva
1 kis doboz Hulala tejszínhab
1 tasak habfixáló vagy zseléfix
cukor ízlés szerint (én nem tettem bele, mert szerintem a grillázs és a Hulala is elég édességet ad)
A piskótához először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tejet, az ecetet és az olajat. Mindent összekeverünk, 24 cm-es tortaformába tesszük, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
15 dkg dió vagy mogyoró
10 dkg cukor
A krémhez:
4-5 ek kakaó vagy 10 dkg étcsoki megolvasztva
1 kis doboz Hulala tejszínhab
1 tasak habfixáló vagy zseléfix
cukor ízlés szerint (én nem tettem bele, mert szerintem a grillázs és a Hulala is elég édességet ad)
A piskótához először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tejet, az ecetet és az olajat. Mindent összekeverünk, 24 cm-es tortaformába tesszük, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A grillázshoz a diót összetörjük kicsit, és a cukorral együtt egy serpenyőben összeolvasztjuk. Ha a cukor már teljesen folyékony, egy sütőpapírral letakart lapos tálcára vagy szilikonlapra öntjük, és teljesen kihűtjük.
Mozsárban vagy darálóban összetörjük. Minél kisebb szemű, annál kevésbé lesz ropogós. Pár nagyobb darabot félretehetünk a díszítéshez.
A krémhez, ha kakaóport használunk, egy kis folyékony Hulalával összekeverjük csomómentesre, majd a többiből habot verünk (előtte hozzáadjuk a fixálót,és a cukrot, ha kell), és összekeverjük a kakaóval, vagy az olvasztott étcsokival. Belekeverjük a grillázst is.
A piskótát kettévágjuk, megkenjük a krémmel kívül-belül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése