2013. november 13., szerda

Vegán csokitorta grillázzsal

Ez a recept nem teljesen a sajátom, a piskótát az egyik rokonunk kísérletezte ki, amikor vendégségbe vártak minket, és a gyerek akkoriban még sem tejet, sem tojást nem ehetett (most már csak a tojás tilos).
Már régóta ki akartam próbálni, és amikor anyukám szülinapjára készültünk, úgy éreztem, hogy itt az alkalom.


Az eredeti csokikrémet egy kis grillázzsal dobtam fel, a család szerint jól sikerült :-)

A piskótához:
30 dkg liszt (tönköly fehéret használtam)
25 dkg cukor (nádcukrot használtam
6 ek kakaó
0,5 dl olaj (pl.kukorica csíra, de a sima étolaj is megteszi)
2 ek ecet (ez lehet fehér, balzsamecet, almaecet is)
3 dl víz vagy növényi tej ( ha nem vagy vegán, sima tejjel is csinálhatod)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna

A grillázshoz:
15 dkg dió vagy mogyoró
10 dkg cukor

A krémhez:
4-5 ek kakaó vagy 10 dkg étcsoki megolvasztva
1 kis doboz Hulala tejszínhab
1 tasak habfixáló vagy zseléfix
 cukor ízlés szerint (én nem tettem bele, mert szerintem a grillázs és a Hulala is elég édességet ad)


A piskótához először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tejet, az ecetet és az olajat. Mindent összekeverünk, 24 cm-es tortaformába tesszük, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A grillázshoz a diót összetörjük kicsit, és a cukorral együtt egy serpenyőben összeolvasztjuk. Ha a cukor már teljesen folyékony, egy sütőpapírral letakart lapos tálcára vagy szilikonlapra öntjük, és teljesen kihűtjük.
Mozsárban vagy darálóban összetörjük. Minél kisebb szemű, annál kevésbé lesz ropogós. Pár nagyobb darabot félretehetünk a díszítéshez.

A krémhez, ha kakaóport használunk, egy kis folyékony Hulalával összekeverjük csomómentesre, majd a többiből habot verünk (előtte hozzáadjuk a fixálót,és a cukrot, ha kell), és összekeverjük a kakaóval, vagy az olvasztott étcsokival. Belekeverjük a grillázst is.

A piskótát kettévágjuk, megkenjük a krémmel kívül-belül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése