2012. január 8., vasárnap

Cukkini fasírt

A következő recept is a régi blogomból származik, de mivel még mindig aktuális, itt is elolvashatjátok :-)

A cukkinifasírt nagyon jó cucc, egy rokonomtól tanultam a receptet, ezért gondoltam megosztom veletek is, hátha valakinek lesz kedve hozzá.

A mennyiségeket csak per sacc tudom mondani, mert szemre szoktam csinálni.

Hozzávalók:
2-3 db vastagabb cukkini, 5-6 evőkanál zabpehely, 1 tojás, 4-5 evőkanál liszt, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj

Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk és lereszeljük a nagylyukú reszelőn, majd besózzuk. 15-20 perc múlva kinyomkodjuk belőle a vizet, majd hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet és a lisztet. Egy kicsit állni hagyjuk, mert a tojás és a cukkini is levet ereszt, ha szükséges, mehet még bele egy kis liszt, hogy jobban összetartsa. Az a lényeg, hogy egy masszát kapjunk belőle, ami evőkanállal szaggatható, de nem kell nagyon sűrűnek lennie. Ha az állag már oké, hozzáadjuk a fokhagymát és a borsot. Én a fokit az erre specializált nyomóval adom hozzá, de reszelni vagy aprítani is lehet. Tetszőlegesen fűszerezhető is, ki hogy szereti pl. petrezselyemmel vagy szárított fűszerekkel.

Az olajat jól felforrósítjuk, és evőkanállal 1-1 halmocskát teszünk bele, majd a kanál hátával lenyomkodjuk. Akkor lehet megfordítani, ha már nem esik szét. Érdemes papírtörlőre kiszedni, mert viszonylag sok olajat magába tud szívni.

Szerintem krumplival a legjobb, de rizzsel és kuszkusszal is szoktam csinálni, ha valaki szereti a lángost, reszelt sajtot és/vagy tejfölt (akár fokhagymával) is lehet rá tenni, akkor még köret sem kell. Hidegen is fogyasztható mondjuk 2 szelet friss kenyér között egy kis salátával. A fenti mennyiség kb. 20 fasírtra elég (4-5 fő).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése