A családban csak simán "Kedvenc süti" néven fut a következő finomság, lánykori neve egyébként tarka tészta, de amikor kiskoromban sokat nyaraltunk a nagymamánknál, én mindig ezt kértem tőle, mert ez volt a kedvencem, aztán rajta maradt ez a megnevezés.
A receptet csak pár hónapja kértem el a nagyimtól, nem is értem miért csak most :-)
Fontos infó: az itt leírt mennyiség egy kisebb tepsihez elég, aki többet szeretne belőle, értelemszerűen csinálhat belőle másfélszeres vagy dupla adagot.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg Rama
3 tojás
1 zacskó sütőpor
1 citrom reszelt héja
3-5 evőkanál kakaópor (keserű, nem Nesquick)
1-2 dl tej
a tálaláshoz porcukor
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját egy külön tálban összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, a felolvasztott vajjal és a sütöporos liszttel.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet addig, amíg csomómentes masszát nem kapunk.
Fakanállal széles mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához a felvert tojásfehérjét, hogy ne törjön össze.
A tésztát ezután kettéosztjuk: nagyjából 1/3-át vesszük ki egy külön tálba, és ehhez a kisebbik adaghoz hozzákeverjük a kakaót. Én akkor szeretem, ha jó kakaós, ezért én sokat szoktam bele tenni, de ez ízlés dolga.
A fehér tésztát kivajazott,kilisztezett tepsibe öntjük, majd a kakaósból evőkanállal a tetejére "pöttyözünk".
Előmelegített sütőben sütjük nem túl forrón. Nekem nincsenek felismerhető jelek a sütőmön, ezért nem tudok megadni hőmérsékletet, de nem érdemes ökörsütő fokozatot használni, mert akkor folyós marad a közepe.
Ha már kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Egészségünkre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése