2012. január 2., hétfő

Itt az új év: kolbászos lencseleves

Az első recept, amit tálalok Nektek, ez a jó kis kolbászos lencseleves. Apukáméktól kaptunk karácsonyra két szép szál pilisszentiváni házikolbászt (no nem saját vágás, de apukám egyik ismerőse követte el), ami nem csípős, ellenben nagyon finom, ez adta az ötletet. És persze az is, hogy a férj nem szereti a lencsefőzeléket, én viszont szerettem volna hagyományosan a lencsénél maradni ami az újévi menüt illeti.

Az eredeti recepthez képest nekem sokkal több zöldségem volt itthon, és mivel mindent bele akartam tenni, a mennyisége elég tekintélyes lett (kb. 7 liter), de nagyon kiadós és sűrű lett a végeredmény, így második fogásra nem is volt szükségünk. Amiben még eltértem, hogy kihagytam az ecetet, mert nem rajongok érte, és a szerző szerint tejföl helyett tejszín is jó, de szerintem ez esetben abszolút a tejföl a nyerő.

Hozzávalók (szerintem):
4 nagy sárgarépa
3 fehérrépa
1 kisebb zeller
35 dkg lencse
1 füstölthús kocka
3 ek liszt
2 kisebb csokor petrezselyem (elhagyható,de nem érdemes)
3 ek mustár
2 ek fokhagymakrém (elhagyható)
kb 8 cm hosszú kolbászdarab
ízlés szerint tejföl
2 babérlevél

vegeta
olaj

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, a leves készítésekor leszűrjük, átmossuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, a zellert és a fehérrépát megtisztítjuk és kis darabokra aprítjuk.

Az olajat egy nagy fazékban megmelegítjük, és a hagymát illetve a zöldségeket pár percig pirítjuk benne. Utána kanalanként megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és így is pirítjuk pár percig.
Egy kevés vizet hozzáadunk, elkeverjük, hogy a liszt feloldódjon kicsit, majd hozzáadjuk a lencsét is, és felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi a zöldségeket.
Be fog sűrűsödni később, úgyhogy aki hígabban szereti, sok vizet használjon.

Hozzáadjuk a babérleveleket, a füstölthús kockát, a mustárt és a fűszereket, illetve a fokhagymakrémet (az eredetiben csípős paprikakrém szerepel, de nekem nem volt itthon, és amúgy sem szeretem ha csíp). Felforraljuk a levest, forrás után lejjebb vesszük a gázt, és fedő alatt addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.

Amikor már kész, belekeverjük a tejfölt, és megszórjuk összeaprított petrezselyemmel.

Utolsó lépésként a házikolbászt összeaprítjuk-ki ahogy szereti, én apróra vágtam- olajon kissé megpirítjuk, és a levesbe szórjuk. Lehet persze úgy is, hogy külön a tányérba teszitek a kolbit a tejfölt meg a petrezselymet, ha valaki az egyiket esetleg nem eszi meg a családból, de én mindent belekevertem.




Az eredeti receptet itt találjátok meg.

Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése