Akkor meg is írtam az elkészítését, úgyhogy többnyire idézek saját magamtól.
Azóta sajnos még nem készítettem el újra, de mivel azóta rátaláltam a világ legjobb tejszínhabjára (Hulala), lehet, hogy megint nekiállok:
"Pár nappal ezelőtt kiolvasztottam egy meggyet, hogy legyen egy kis hely a mélyhűtőben. Nem tudtam mit akarok vele kezdeni, de megoldottam :-)
Stahl Judit egyik szakácskönyvében (Gyors édességek) találtam a következő receptet, amit a saját kiegészítéseimmel adnék közzé.
Hozzávalók:
rum (aromával inkább ne helyettesítsük*)
meggy (befőtt vagy friss)
20 dkg étcsoki
4 dl tej
4 tojássárgája
5 dkg liszt
5 dkg cukor
3 dl tejszín a krémbe plusz ízlés szerinti mennyiség a díszítéshez
A meggyet egy kis edényben annyi rummal felforraljuk, amennyi ellepi.
A forralás után a meggyet lecsöpögtetjük, mert ennyi idő alatt már elvileg átvette a rum ízét.
A csokit mikróban, vagy gőz fölött megolvasztjuk, és hagyjuk kicsit kihűlni.
A cukrot, a lisztet és a tojássárgáját kézi habverővel összedolgozzuk, közben megmelegítjük a tejet, de ne engedjük, hogy felforrjon. A meleg tejet apránként beledolgozzuk a tojásos masszába, majd az egészet visszatesszük a tűzhelyre, és addig kevergetjük, amíg a krém be nem sűrűsödik. Figyelem, folyamatosan érdemes kevergetni, mert könnyen leég!
Ha kész, levesszük a tűzről, és robotgéppel kb. 5 percig alázzuk. Ezalatt a krém kissé lehűl, illetve csomómentes lesz. Kettéoszjuk a krémet, az egyik felébe belekeverjük az olvadt csokit. Kicsit hagyhatjuk hűlni az egészet, mert most következik majd a tejszín, ami szeret kicsapódni. A tejszínt (3 dl) habbá verjük, és beleforgatjuk fele-fele arányban a kétféle krémbe.
Az összeállítás a következő: egy réteg lecsöpögtetett meggy, majd egy-egy réteg mindkét krémből (a sorrend szerintem mindegy). A tetejét habbal és tetszés szerinti díszítőelemekkel látjuk el.
Van egy képem is, ugyan ez nem az enyém, de majdnem ugyanígy néz ki, csak én két tálkában csináltam meg, mert ketten ettük."
Elkészítés után legalább fél órát ajánlatos hűteni.
Azóta annyival tudom kiegészíteni a korábbi írásomat, hogy a mennyiség inkább 4 személyes, mi sem tudtuk egyszerre megenni az egészet :-)
*Elkövettem azt a hibát, hogy tejet és rumaromát használtam. Ízre jó lett volna, de az aroma kicsapódott a tejben, és undorító lett, ezért utána az egészet le kellett mosni, hogy ne maradjon rajta a trutyi. Szerencsére lejött. Ha már aroma, akkor legközelebb inkább a krémbe csepegtetnék belőle a legvégén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése